Alles over honing

bzzz bzzz bzzzzz

Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, denk je wellicht aan honing als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen. De NIET biologische honing is namelijk lang niet altijd zo natuurlijk, soms is er zelfs suikerwater aan toegevoegd. Dan zit je alsnog suiker te eten. Honing kan voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen, waardoor bij veel mensen het energieniveau eerst verhoogt en dan verder verlaagt, dan voordat ze de honing aten.

De honingbij zuigt de nectar uit bloemen en vermengt het met z’n speeksel, zodat de suiker in de nectar verandert in glucose en fructose. Dit komt in hun ‘honingmaag’ terecht. De bij houdt een klein beetje honing bij zich, de rest spuit hij in de bijenkorf in de honingraten (gemaakt van bijenwas). In de fabriek worden de honingraten door een machine gehaald, waardoor de waslaag van de cellen wordt weggeschaafd, zodat de honing overblijft. Dan wordt de honing gezeefd, om de restjes bijenwas eruit te halen. Daarna wordt de honing verwarmd, zodat ze in potten kunnen worden gegoten. De imker doet dit proces op ambachtelijke wijze. De smaak en geur van de honing is verschillend, afhankelijk van de bloemen die de bijen bezoeken.

Biologische honing wordt tot maximaal 40 graden Celsius verwarmd, (niet-biologische) honing uit andere landen kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen.

Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten. De bijen overwinteren natuurlijk, dus niet op water met geraffineerde suiker, maar op eigen honing. Doordat biologisch gehouden bijen niet zijn bijgevoed met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt, is biologische honing veel uitgesprokener van smaak. Door de eisen aan de omgeving kunnen steeds minder biologische imkers hun werk doen. Daarom staat op onze planken steeds meer biologische honing uit het buitenland.

Schommelingen bloedsuikerspiegel

Honing bestaat uit ongeveer 80% suikers en 3% enzymen, stuifmeel en dergelijke. De rest (17%) is water. Honing is een enkelvoudig koolhydraat en kan een schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit soort koolhydraten worden namelijk snel door het lichaam opgenomen (daarom gebruiken sommige sporters honing voor onmiddellijke energie). Voor een stabiele bloedsuikerspiegel kun je dus beter geen of weinig honing eten. Zoetmakers die je bloedsuikerspiegel minder doen schommelen zijn bijvoorbeeld fruit of agavestroop.

.

De kracht van Manuka

Wetenschappers hebben aangetoond dat Manuka honing het genezingsproces bevordert en infecties tegengaat. Het internet staat vol met interessante informatie en ervaringen van mensen na het gebruiken van deze honing. Klanten van onze winkel hebben ook ervaringen, een paar hiervan willen wij u niet onthouden:

Een klant heeft al jaren lang geen smaak meer en proeft dus niets meer. Ze heeft in de reguliere sector er alles aan gedaan om de smaak weer terug te krijgen. Deze pogingen mislukte. De oorzaak is nooit achterhaald. Via een vriendin kreeg ze te horen dat Manuka honing antibacterieel is en een schimmeldodende werking heeft en bedacht: “baat het niet dan schaadt het niet” en ging de honing gebruiken. Tot haar grote vreugde kwam haar smaak weer terug. Elke dag een schepje Manuka honing brengt weer vreugde in haar leven. Wel elke dag gebruiken heeft ze ervaren, maar dat heeft ze graag over voor wat ze ervoor terug krijgt.

Een andere klant blijft maar moe na een fikse buikgriep en wil maar niet opknappen. Ze loopt er al een maand mee rond. In onze winkel krijgt ze uitleg over wat Manuka honing eventueel kan betekenen voor haar. Een week later komt ze blij terug en vertelt hoe goed het met haar gaat. Ze voelde de energie met de dag terug komen nadat ze Manuka honing ging gebruiken.

Onze biologische honing

Benieuwd naar welke biologische honing u bij ons kunt vinden?

Onze biologische honing

Tip: scrubben met honing

Wil je een verantwoorde scrubmiddel gebruiken dan volgt hier een leuke tip: honing en koffiedrab vermengen. Vervolgens heerlijk je lichaam scrubben. (in de gangbare scrubmiddelen zitten plastic deeltjes en deze voeden de plasticsoep in de oceaan). Door honing en koffiedrab te gebruiken komen mens en natuur er beter uit.

Stel een vraag