Vegan, vegetarisch en lekker

Vleesvervangers v/d Natuur

Noten, zaden, peulvruchten, granen… De natuur biedt een heleboel alternatieven voor vlees. Kies jij er ook regelmatig voor om geen vlees te eten en te kiezen voor een plantaardige vleesvervanger? Er zijn volop mogelijkheden om eiwitten rechtstreeks uit planten te halen en tegelijkertijd heel lekker en gevarieerd vegetarisch te eten. Bekijk hieronder een aantal mogelijkheden.

Seitan

Seitan komt van oorsprong uit Japan en wordt gemaakt van tarwegluten. Het is lekker hartig, heel veelzijdig en de structuur lijkt op die van vlees. Seitan wordt gemaakt door deeg van tarwemeel langdurig met water te spoelen en te kneden totdat een taaie massa overblijft die voor een groot deel uit gluten bestaat. Door de overgebleven glutenmassa in stukken te snijden en te koken in bouillon van water met shoyu, gember en zeewier ontstaat seitan. Seitan is lekker kruidig van smaak. Je kunt het bakken, frituren, grillen, opwarmen en dus gebruiken in heel veel gerechten als vegetarische goulash, hachee en saté.

Tempeh

Tempeh is afkomstig uit Indonesië en net als tofu een sojaproduct, met als verschil dat het gemaakt wordt van de hele sojaboon. Ook tempeh kun je als vleesvervanger in heel veel verschillende gerechten gebruiken.

Tempeh onstaat door aan gekookte en gepelde sojabonen een speciale schimmelstructuur toe te voegen. Deze schimmel zorgt ervoor dat de massa een soort koek wordt en geeft deze de specifieke smaak. Tempeh is iets zwaarder verteerbaar dan tofu.

Tofu & Tahoe

Tofu, ook wel Tahoe genoemd, is een kaasachtige vleesvervanger gemaakt van sojabonen. De smaak is neutraal, waardoor het in veel gerechten past en je het zelf lekker kunt marineren. Om tofu te maken worden sojabonen geweekt en fijn gemalen tot puree. Deze puree wordt in ruim water gekookt en gefilterd. De sojamelk die zo ontstaat wordt gestremd, waardoor wei en tofu-eiwit ontstaan. Als laatste worden de eiwitten tot blokken geperst en het te veel aan vocht verwijderd.

Vaste tofu is stevig, waardoor je het in blokjes of plakjes kunt snijden. Je kunt het serveren in soep, bakken, grillen, koken, frituren of stoven. Zachte tofu is beter geschikt om door gerechten te mengen. Naast de naturel variant, kun je ook kiezen voor diverse smaakvariaties als rook-, kruiden en satétofu.

Panir

Panir is de vedische (Indiase) variant van tofu. Dit product is gemaakt van biologische melk. Panir smaakt heerlijk in salades (naturel) of in groentegerechten (gefrituurd/gebakken). Panir is de ultieme vleesvervanger en gemaakt naar vedisch recept.

Wilmersburger Kaas

Wilmersburger is de kaasvervanger die overtuigt op alle fronten! In termen van uiterlijk, smaak en consistentie is Wilmersburgerkaas nauwelijks te onderscheiden van echte kaas. Maar dan gemaakt van pure plantaardige ingrediënten. Daardoor dus ook geschikt voor veganisten/vegans en verschillende diëten. Verkrijgbaar als geraspte kaas, diverse soorten plakjes en blokken kaas.

De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager werkt aan een grote omslag van dierlijk naar plantaardig vlees. Hun grote ideaal is om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten. Producten gemaakt van pure plantaardige ingrediënten maar met de naam en smaak van vlees: kipstuckjes, gehaktbal, kroket, hamburger, saucijzenbroodjes, gehakt, tonijn, spekjes, shoarma, biefstuk, bitterbal, bami-schijf, loempia, bratwurst, gamba’s en frikandelboordjes.

Taifun

Taifun zijn vleesvervangers op basis van soja, 100% plantaardig, veganistisch/vegan, 100% gemaakt van biologische ingrediënten en sommige zelfs glutenvrij. Verkrijgbaar als burgers, worsten, broodbeleg of als blok.

Florentin

Florentin is een mediterraans en oosters georiënteerd merk met biologische spreads en snacks.

De Hobbit

De Hobbit: ‘Food for Veggienista’. Mooie vleesvervangers van een klein Belgisch bedrijfje met hun wortels vanuit het macrobiotisme. Burgers, stukjes, plakken, gehakt, allemaal van biologische ingrediënten en sommige geschikt voor veganisten / vegans.

Wheaty

Wheaty producten zijn pure veganistische / vegan vleesvervangers van wereldklasse. Gyros, döner, kebab, worsten, steaks, medaillons en meer.

Soto

Vegetarische handgemaakte specialiteiten. Soto richt zich op finger-food: mini-loempia’s, balletjes, mini-kroketjes. Vaak geheel plantaardig dus geschikt voor veganisten/vegans.

Kom langs in onze winkel Stel een vraag