Wat is biologisch eigenlijk?

En waarom zou u daarvoor kiezen?

Biologisch betekent: "Geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu." Maar wat houdt dat concreet in? Hieronder onze uitleg:

Gezonder voor de mens

Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, alleen om deze reden al is biologisch gezonder.

Daarnaast bevatten biologische producten geen chemisch/synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dergelijke stoffen allergieën en gedragsproblemen bij kinderen kunnen veroorzaken.

Het resultaat is een puur natuurlijk product, waarvan de ingrediënten op natuurlijke wijze hebben kunnen groeien en op natuurlijke wijze zijn verwerkt. En dat proef je.

Respect voor dier en natuur

Koeien hebben in de wei kunnen rondlopen, varkens hebben stro en vrije uitloop en de kippen (ook voor de eitjes) krijgen ook wat meer respect: een gewone kip, zoals je die op een kinderboerderij ziet, bestaat niet in de vee-industrie. Kippen worden gehouden ofwel voor hun vlees, ofwel voor hun eieren. In beide gevallen zijn ze tot het uiterste doorgefokt om de hoogste productie uit de kip te halen. Bij biologische producten is dat niet gebeurd.

Ook niet bij de komkommer en paprika. Alles krijgt zijn tijd die het nodig heeft in de natuur om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Tomaten worden niet op een soort van steenwol geteeld maar met de wortels in de aarde.

Beter voor het milieu

De natuur wordt bij biologische landbouw niet verstoord door chemische bestrijdingsmiddelen. Omdat er geen kunstmest gebruikt wordt en alle dierlijke mest in de kringloop terug gaat, is er geen mestoverschot.  Biologische landbouw is goed voor de natuur.

Maar ook biologische producten komen uit onze (vervuilde) wereld waar we zuinig op moeten zijn. Gelukkig is per wet geregeld wanneer producten ‘biologisch’ genoemd mogen worden. Het is een wettelijk beschermde term die niet te pas en te onpas gebruikt mag worden. Vandaar ook de keurmerken: een product is pas biologisch als er een keurmerk op zit.

Gezonde voeding komt voort uit een gezond landbouwsysteem.

Lees verder over de biologische keurmerken
Stel een vraag