Biologische & natuurlijke zoetstoffen

Suikervervangers v/d Natuur

In onze winkel worden hoofdzakelijk producten zonder geraffineerde (witte) suiker verkocht. Er wordt gezoet met natuurlijk zoetmiddelen of met biologische ruwe rietsuiker. Wilt u weten waarom? Lees dan ons artikel over de nadelen van geraffineerde suiker.

Snoepgoed zonder toegevoegde suiker is in een korte tijd een belangrijk onderdeel van ons assortiment geworden. Dit is vooral te danken aan de publiciteit over de mogelijke invloed van suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen op het gedrag van kinderen. Alternatief biologisch snoepgoed wordt meestal gezoet met graanstroop en er zijn geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd.

De natuurlijke zoetmiddelen zijn o.a. geschikt voor het zoeten van gebak, koekjes, pannenkoeken, (slag)room, toetjes, thee en koffie. Bij ons kunt u de volgende natuurlijke zoetmiddelen vinden:

Agavestroop

Agavestroop wordt gemaakt van een Mexicaanse plant. Het sap van de agave wordt ingedikt tot stroop. De stroop is rijk aan natuurlijke suikers (veel fructose) en mineralen. Fructose heeft een grote zoetkracht, zodat er minder nodig is voor bijvoorbeeld koekjes en snoepjes en geeft een lekkere zoete smaak.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is afkomstig van een bepaalde esdoornsoort (maple tree). Ahornsiroop is een zeer aromatisch zoetmiddel. We kennen twee soorten ahornsiroop de A-graad en de C-graad (aanduiding voor het tapmoment). Het mineraalgehalte is bij beide hetzelfde, het verschil zit in de kleur en het aroma.

Cichoreistroop

Cichoreistroop wordt gewonnen uit de cichoreiplant. Het bestaat hoofdzakelijk uit fructose en een klein beetje glucose.

Dadelstroop

Dadelstroop bestaat uit geconcentreerde dadelsap zonder verdere toevoegingen.

Druivensuiker

Druivensuiker is hetzelfde als glucose. Druivensuiker wordt niet gemaakt uit druiven maar uit zetmeel van mais of aardappelen. Het zetmeel wordt m.b.v. enzymen omgezet in glucose.

Fructose

Fructose is hetzelfde als vruchtensuiker. Fructose wordt echter nooit gemaakt uit vruchten, maar uit (mais)zetmeel. Met behulp van enzymen wordt het zetmeel afgebroken tot glucose.

Graanstropen

Graanstropen, zoals maismoutstroop, gerstemoutstroop, rijstestroop en tarwestroop worden gemaakt door meel van de hele korrel op te lossen in water. Hieraan worden enzymen toegevoegd die het zetmeel afbreken tot suikers. Dit sap wordt gefilterd en ingedikt tot graanstroop.

Honing

Rijk aan suiker, natuurlijke aromastoffen, enzymen en stuifmeelkorrels. Daarnaast bevat honing een kleine hoeveelheid vitamines en mineralen. Biologische honing is van uitstekende kwaliteit. Deze honing is afkomstig van bijen die in de winter niet worden bijgevoed met suiker. De imker gebruikt geen schadelijke middelen bij ziekten van de bijen of ontsmetting van de bijenkorf. Wij hebben een uitgebreid assortiment honing en bijenproducten.

Meer info over biologische honing

Kokosbloesem suiker (Gula Java)

Kokosbloesem suiker is het sap van de kokosboom dat getransformeerd is tot suiker zo zacht als honing. De Gula Java is heerlijk in de thee, koffie, op fruit, pannenkoeken, taarten, wafels, broodje kwark of (zachte) kaas. In de Natuurwinkel koopt u Gula Java blocks: 100% ongeraffineerde kokosbloesem suikerklontjes. Gula Java Fin: 100% ongeraffineerde kokosbloesem poedersuiker. Gula Java Brut: 100% ongeraffineerde kokosbloesem ruwe suiker. Dit alles van het merk Aman Prana.

Melasse

Melasse is een bijproduct van de fabricage van de ruwe rietsuiker. Door het hoge mineraalgehalte wordt het ook wel eens zoute stroop genoemd. Rietsuikerstroop heeft een lager mineraalgehalte en is daarom zoeter.

Oerzoet

Oerzoet is het gedroogde en vermalen sap uit de suikerrietstengel. Oerzoet bevat nog alle voedingsstoffen die in het suikerrietsap aanwezig waren. Oerzoet heeft een meer uitgesproken smaak dan ruwe rietsuiker.

Ruwe rietsuiker

Ruwe rietsuiker wordt gemaakt van suikerrietsap. Het sap wordt geperst en doormiddel van koken ingedampt.

Stevia

Stevia is een natuurlijk zoetmiddel (200-300x zoeter dan suiker) uit het blad van de subtropische plant Stevia Rebaudiana dat in Zuid-Amerika en Japan gebruikt wordt. Stevia levert geen calorieën, heeft geen invloed op het bloedglucosegehalte en is niet schadelijk voor het gebit. Stevia is in november 2011 toegestaan als zoetstof in Nederland, maar nog niet als ingrediënt in biologische producten.

Xylitol

Xylitol is een natuurlijke zoetstof, gewonnen uit fruitschillen van bijvoorbeeld appels. 100% Xylitol wordt verwerkt in o.a. kauwgum XyliGum. Xylitol heeft een remmende werking op de ontkalking van het tandglazuur en reduceert de hoeveelheid bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Laat je adviseren in onze winkel Stel een vraag