Lactosevrij & soja

Lactose intolerant / lactose allergie

Lactose is melksuiker en komt voor in alle soorten melk en producten waarin melk is verwerkt, met uitzondering van Nederlandse harde kaas. Hoe komt het dat harde kazen geen lactose bevatten? Dit komt doordat bij het bereiden van de harde kazen de vloeibare wei van de gestremde melk (wrongel) wordt gescheiden en daarmee verdwijnt ongeveer 50% van het oorspronkelijke lactosegehalte uit de melk. De rest van de lactose wordt tijdens de rijping van de kaas vrijwel volledig omgezet in melkzuur. De harde Nederlands kazen kunnen wel nog sporen van lactose bevatten. Hoe ouder de kaas hoe langer gerijpt (minimaal 4 maanden) en hoe minder de kans bestaat dat de kaas nog sporen van lactose bevat.

Bij ons kunt u terecht

Bij de bereiding van half zachte, half harde kazen wordt minder wei afgetapt en bevat kaasmelk meer lactose vergeleken met de kaasmelk van de harde kazen. Bij de rijping van deze kazen wordt meestal niet alle lactose omgezet.

Door een tekort aan lactase (het enzym dat melksuiker afbreekt in de darmen-) kunnen klachten ontstaan als diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid. Dit tekort kan ook tijdelijk zijn. Meestal is een beperking van lactose (dus melkproducten) voldoende om de klachten te verhelpen. Soms is lactosevrije voeding noodzakelijk. Sojamelk en dessert, amandel- en notendranken, granendrank, rijstedrank en havermelk zijn lactosevrij en uiteraard bij ons verkrijgbaar.

De Soja oplossing

Soja is een veelzijdig voedingsmiddel dat vele toepassingsmogelijkheden kent in het westen (niet alleen in de Japanse keuken). Sojabonen hebben een hoog eiwitgehalte waardoor ze vaak gebruikt worden voor het maken van vleesvervangers. Daarnaast worden sojabonen, sojamelk, sojabrokken, tahoe/tofu, tempeh, sojalecithine, sojaolie, sojameel en Japanse specialiteiten gemaakt. In de Natuurwinkel vindt u een uitgebreid assortiment aan NIET-genetisch gemanipuleerde biologische sojaproducten waaronder ook alle sojamelkproducten van Provamel.

Welke lactosevrije producten zijn er?

Lactosevrije room

Sojamelkproducten worden vooral door mensen met een koemelkeiwit-allergie gebruikt. Aan een aantal soorten is calcium en vitamine B12 toegevoegd. Haverroom of sojaroom van Provamel is een ideale vervanger van de gewone room vanwege de gunstige vetzuursamenstelling, ook als u niet allergisch bent. Ideaal om soepen en sauzen mee te binden. Het kan alleen niet worden opgeklopt zoals gewone slagroom.

Lactosevrije slagroom

Van het Duitse merk Soyatoo hebben we slagroom in een pakje die geklopt kan worden en spuitbussen met sojaslagroom. Zo kan er toch gesmuld worden.

Lactosevrije margarine

van het merk Provamel hebben we een 100% plantaardige margarine, geschikt voor op de boterham en om te bakken en braden.

Lactosevrije halvarine

Van het merk Healty Planet hebben we 100% plantaardige halvarine, margarine en bak & braad.

Lactosevrije Kazen

Vers van het mes vindt u bij ons in de koelvitrine de harde Nederlandse kazen. Van jonge kaas tot oude kaas, diverse soorten kruidenkaas (brandnetelkaas, komijnekaas, basilicum/knoflookkaas, fenegriekkaas) maar ook geitenkaas en schapenkaas. We raden aan om niet de jonge kaas te nemen bij een lactoseallergie omdat deze zo jong is dat hij nog een beetje lactose zou kunnen bevatten.

Overige Lactosevrije producten

Verder hebben we diverse soorten brood en broodsmeersels zonder melkproducten en alles voor de warme maaltijd en het dessert (ijs, pudding, yoghurt).

Tips & lactosevrije recepten

Vraag ons gerust om tips of hulp bij het bereiden van lactosevrije en melkvrije gerechten.

Laat je adviseren in onze winkel Stel een vraag