Overige allergieën & diëten

Cacao allergie - Koemelkeiwit allergie - Pinda allergie

Cacaoallergie

Als u een cacaoallergie hebt, dan bent u allergisch voor het eiwit in cacao. Carobe kan dan een alternatief zijn. Carobepoeder wordt gemaakt uit de peulen van de Johannesbroodboom en heeft een eigen smaak, waardoor ook mensen zonder cacaoallergie kunnen genieten van carobe producten.

In carobe producten wordt soms wel cacaoboter verwerkt, maar omdat cacaoboter geen (cacao)eiwit bevat levert dit bij een cacaoallergie geen problemen op. In onze winkel vindt u diverse carobe producten als 'chocolade'repen, boterhampasta’s, hagelslag en candybars. Een bekend merk voor carobe-producten is Carobella.

Cacao èn koemelkeiwit allergie

Bij een allergie voor cacao èn koemelkeiwit kunt u carobe producten waarin melk is verwerkt niet gebruiken. De carobeproducten van het merk Soyabella bieden dan uitkomst, want de receptuur is koemelkvrij. Soyabella bevat geen cacao-eiwit, in plaats van melkbestanddelen wordt niet genetisch gemanipuleerd sojameel verwerkt. Hierdoor zijn de repen lekker zacht van smaak.

Pinda-allergie

 Een pinda-allergie komt bij ongeveer 0,5% van de Nederlandse bevolking voor, vooral bij kinderen. Het is een sterk allergeen dat hittestabiel is. Meestal blijft de allergie het hele leven bestaan, eroverheen groeien komt bijna niet voor. De allergische reacties kunnen heel verschillend zijn, zoals huidreacties en kortademigheid. Ook anafylactische reacties komen voor.

Bij pindaolie moet er onderscheid gemaakt worden tussen geraffineerde en ongeraffineerde (koudgeperste) pindaolie. Deze laatste bevat nog spoortjes pinda-eiwit en moet bij een pindavrij dieet vermeden worden. Het kan overigens voorkomen dat het lichaam de eiwitten van soja(producten) of lupine(-eiwitten) ‘herkent’ als pinda-eiwit. In dat geval ontstaat ook een allergische reactie.

Een pinda is geen noot maar een peulvrucht dus soms kunnen noten wel genuttigd worden.

Laat je adviseren in onze winkel Stel een vraag